Luonto Porissa

Luonto Porissa

Tämä Satakunnan pääkaupunki saattaa olla monelle tunnettu Pori Jazz-festivaaleista, mutta se tarjoaa makailijalle paljon muutakin. Nimittäin aivan uskomattoman upeita maisemia, puhdasta luontoa meren äärellä, upeita kallioita, satumaisia metsiä, kauniita hiekkarantoja, harvinaisia lintulajeja sekä satumaisia pieniä kyliä.

Meren äärellä

Suurin osa upeista Porin maisemista sijoittuvat juurikin kauniin puhtaan meren äärelle, josta Pori saattaakin olla monelle tuttu. Niin tekee myös upea Yyteri, joka tarjoaa mahtavat 6 kilometriä kaunista puhdasta hiekkarantaa raikkaan meren äärellä. Yyteri on yksi Suomen suurimmista ja tunnetuimmista hiekkarannoista ja alueelta löytyykin paljon erilaisia majoituksia sekä ruokapaikkoja matkailijoita ajatellen. Viihtyisitkö mieluummin luonnon keskellä vaatimattomassa mökissä, vai haluatko täyden hemmottelun hotellissa? Yyterissä matkailija pääsee myös tarpomaan usean kilometrin pituista reittiä, jonka varrella voi ihastella kauniita kansallispuiston maisemia sekä bongailla lintuja upeissa rantametsissä. Luontoreittejä löytyy Yyteristä ristiin ja rastiin useiden kilometrien pituudelta ja reittien varrelta löytyy kymmeniä lintutorneja matkailijoiden iloksi.

Upean meren äärellä sijaitsee myös hieman vähemmän tunnettu, mutta miltei Yyterille upeudellaan vertoja vetävä Herrainpäivät, joka sijaitsee Yyterin ja Mäntyluodon välissä. Herrainpäivät on tunnettu upeista hiekkakuopistaan, mahtavista uimarannoistaan sekä lumoavista kesämökeistään. Täällä luonto tarjoaa ehdottomasti parastaan, sillä samalla vilkaisulla voi kokea satumaisen peikkometsän, terveleppien rantalehdon sekä puhtaan sinisen meren ja sen upeat jylhät kiviset rannat. Mäntyluodossa sijaitseva Kallo saari on kauniin meren vuoksi upea nähtävyys, jossa uimamahdollisuuksien lisäksi voi ihastella saarin pientä majakkaa sekä piipahtaa vaikkapa kahvilla kauniissa maisemassa sijaitsevalla Kallon Loisto kahvilassa.

Lintujen muuttoaikaan Teemuluodossa pääsee bongailemaan useita satoja eri lintulajeja, sillä siellä pesii useita vesi- ja ruovikkolintuja, mutta matkailijan on mahdollista bongata myös harvinaisempia petolintuja upeista maisemista. Teemuluodon lintutornin läheisyyteen pääsee autolla, sillä parkkipaikka sijaitsee vain 700 metrin päässä lintutornin luota suhteellisen helppokulkuisessa kauniissa maastossa, jossa itsessään saa ihastella puustoisen metsän havinaa ja rauhaa.

Meren äärellä

Reposaaressa on historia vahvasti näkyvillä, sillä täällä matkailija pääsee kurkkaamaan oikeasti menneisyyteen. Upean Reposaaren Linnakepuistosta löytyy historiallisia sota-aikaisia juoksuhautoja sekä bunkkereita. Näiden lisäksi rannalta löytyy upeita kallioita, joista voi löytää kaiverruksia ja kallioihin hakattuja vanhoja tunnuksia ihasteltavaksi sekä pieni muutaman sadan henkilön asuttama satumaisen kaunis kylä, josta löytyy matkailijaa ajatellen esimerkiksi viihtyisä kaunis Merimesta-kalaravintola. Kylän upeat vanhat puutalot ovat jo itsestään nähtävyys ja kylän tunnelma on jokseenkin satumainen. Myöskin vanha ruostunut rautatiesilta Isojoenrannan ja Kalaholman välillä on itsessään mielenkiintoinen nähtävyys, joka on varsinkin valokuvaajien suuressa suosiossa karun kauneutensa vuoksi. Tätäkään ei siis kannata jättää näkemättä ja ikuistamatta!

Porin kauniit metsät

Kauniita ja puhtaita metsiä Porista löytyy lukusia niin läheltä ja kaukaa, mutta luultavasti Porilaisille tärkein löytyy ihan läheltä, nimittäin keskustan tuntumasta. Porin metsä sijaitsee parin kilometrin säteellä keskustasta ja tarjoaa 320 hehtaarin edestä useita eri pituisia polkuja, puhdasta luontoa ja metsän nähtävyyksiä. Tämä tärkeä virkistysalue on ympärivuotisessa käytössä ja tarjoaa monia mahdollisuuksia niin virkistäytymiseen, rentoutumiseen kuin urheiluunkin.

Veneilijöiden suosiossa oleva metsäinen Seliskerin saari sijaitsee kauniissa puhtaissa metsäisissä merimaisemissa, jonne esimerkiksi veneilijät tulevat viettämään kesäiltaa nuotion ääressä tai poimimaan marjoja varsin marjaisalta saarelta. Tältä saarelta löytyy upeiden maisemien lisäksi kaksi nuotiopaikkaa, sekä käymälä. Täällä matkailija pääsee luonnon äärelle ilman häiriötekijöitä tai suurempia hienouksia, miksipäs ei vaikka telttailemaan! Porin upea luonto tarjoaa niin porilaisille kuin matkailijoillekin huikean määrän erilaisia elämyksiä, joiden ääreen on hyvä pysähtyä ihmettelemään luonnon mahtavaa monimuotoisuutta ja kauneutta.