Pohjanlahti

Pohjanlahti

Porin kaupunki sijaitsee vain noin kymmenen kilometrin päässä Pohjanlahdesta. Kuuluisa Yyteri hiekkarantoineen ja -dyyneineen sekä merineen houkuttelee tuhansia kävijöitä vuosittain, mutta moni ei tiedä paljoakaan vesistöstä, jossa polskivat.

Porista puhutaan rannikkokaupunkina, kehutaan Meri-Porin kauneutta ja kesäisin vieraat viedään pulahtamaan jokeen kesken shoppailupäivän, sillä Kokemäenjoen ranta sijaitsee aivan keskustassa. Koko kaupungin keskusta onkin rakennettu kyseisen joen ympärille. Kuitenkin kun kysyy Porilaiselta kivenheiton päässä sijaitsevasta merialueesta, jonka äärellä Pori istuu, harva osaa kertoa siitä montaakaan faktaa. Perämeri, eli Pohjanlahden pohjoisin osa, tunnetaan pohjoisen Suomen kuuluisuutena saaristoineen ja kansallispuistoineen. Uusikaupunki-Rauma-Porin Selkämereksi kutsuttu alue jää Perämeren sekä Kokemäenjoen varjossa vähemmälle huomiolle.Pohjanlahti (ruotsiksi Bottniska viken) on noin 725 kilometriä pitkä ja 80-240 kilometriä leveä vesistö, joka kulkee Suomen länsirannikon ja Ruotsin itärannikon välissä. Pohjanlahdessa virtaa makea, lähes suolaton vesi. Vesialue on matala, keskimäärin 60 metriä syvä. Pohjanlahti on vallan jäässä viitisen kuukautta vuodesta. Siihen virtaa jokia niin Suomen kuin Ruotsin puolelta. Pohjanlahden saasteisuus on puhuttanut jo useamman vuoden, sillä sitä ympäröi suuri valuma-alue eikä sillä ole hyviä yhteyksiä muihin tuoreimpiin makean veden alueisiin. Suomen puolella Pohjanlahden suurimmat satamat sijaitsevat Raumalla, Kokkolassa ja Torniossa. Suomen kansainvälisen liikenteen kausi on kuitenkin vain noin kolme kuukautta kyseisillä satamilla.

Pohjanlahden Perämeri

Englanniksi Bothnian gulffi (Gulf of Bothnia) ja ruotsiksi Bottenviken, Perämeren alue on Pohjanlahden pohjoisin osa, joka rajoittuu eteläosaltaan Merenkurkkuun. Perämereen laskee useita Suomen ja Ruotsin jokia, joista suurimmat ovat Tornionjoki, Oulujoki sekä Suomen pisin joki Kemijoki. Ruotsin puolelta tulevia jokia, jotka laskevat Perämereen, ovat muun muassa Kalixjoki (eli Kainuunväylä) ja Luulajanjoki (joka alkaa Norjasta). Perämeren suolapitoisuus on vain noin 0,30-0,35 prosenttia – alue on siis lähes suolaton – ja siihen laskee pääsääntöisesti makeaa vettä noin 115 kuutiokilometriä joka vuosi.. Kyseisen vesialue on laajuudeltaan 36 800 neliökilometriä ja sen valuma-alue on suuruudeltaan 280 100 neliökilometriä. Perämeren tilavuus on 1 490 kuutiokilometriä, keskisyvyys on noin 40 metriä ja syvin kohta on 146-148 metrin paikkeilla. Tätä erityisen syvää Perämeren kohtaa kutsutaan Luulajan syvänteeksi. Eteläisessä Perämeressä, Merenkurkun alueella, vesistön syvyys on puolestaan vain noin 25 metriä.

Pohjanlahden Selkämeri

Selkämeri tunnettiin aiemmin nimellä Raumanmeri, joka saattaa kuulostaa astetta tutummalta jutulta. 1900-luvun alussa Raumanmeri sai rinnakkaisnimityksen, Selkämeren, jota käytettiin kartoissa ja kirjoissa. Tämä vakiintui nopeasti ainoaksi ja viralliseksi vesialueen kutsumanimeksi, vaikka Rauman kaupunkilaiset vastustivat nimenmuutosta. Vielä vuonna 1944 Valtioneuvostolle tehtiin valitus koskien merialueen nimen vaihtamista, joka ei kuitenkaan johtanut mihinkään kuten ei aiemmatkaan valitukset. Toki paikalliset saattavat vielä ahkerasti käyttää nimitystä Raumanmeri. Ruotsiksi vesialuetta kutsutaan nimellä Bottenhavet. Selkämeri kattaa Pohjanlahden eteläisen osan, rajoittuen Ahvenanmaahan ja Ahvenanmereen sekä pohjoisessa Merenkurkkuun. Merenkurkku sijaitsee siis Perämeren ja Selkämeren välissä. Selkämeri ei suinkaan kuulu yksinomaan Suomelle vaan osa kuuluu Ruotsille ja Selkämeren keskellä sijaitsee kansainväliseen vesialueeseen kuuluva suuri kaistale. Selkämeren saaria löytyy ainoastaan rannikkoalueilla ja juuri Uudenkaupungin-Rauman-Porin merialueilla saaristo onkin melko tiheää. Ahlaisten saaristo sijaitsee lähimpänä Poria, lisäksi löytyy Ouran saaristo Merikarvialla sekä Rauma, Pyhämaan ja Luvian saaristot. Vesistön suolapitoisuus on noin 0,50 prosenttia eli vain hieman korkeampi kuin Perämerellä, mutta syvyys on paikoittain jopa 300 metriä, joka on jo huomattavasti syvempi kuin Perämerellä. Selkämeren syvin kohta sijaitsee Ruotsin puolella. Porissa sijaitsevaa Selkämeren rannikkoa on suunnilleen 20 kilometriä.