Pori ja porilainen vuonna 2021

Pori ja porilainen vuonna 2021

Ulkomailla asuessani Suomen paikkakuntia ja kaupunkeja mietiskelee ehkä eri tavalla kuin Suomessa asuessa. Pori tuo mieleeni Yyterin hiekkadyynit , Kirjurinluodon Jazz festivaalit, Porin Ässät ja tietysti aidon porilaisen, jossa on kaikki täytteet suolakurkkuja ja sipuleita unohtamatta!

Vuosia sitten muistan kaksi työkaveriani, jotka kilpailivat kuin kissa ja koira. Toinen oli Porista ja toinen Raumalta ja välillä tunsin itseni erotuomariksi Porin Ässät ja Rauman Lukon välillä. Erotuomarin työtäni häiritsi vielä välillä murresanat, joista en ymmärtänyt puoliakaan, mutta tasapeli oli kuitenkin minun arvioni ainakin näin jälkikäteen. Kesä tulossa ja toivon mukaan koronakin hellittää ja mitäpä jos tänä kesänä suunnataan Poriin. Tripadvisor kymmenen kärjessä ei mainitse porilaista kaikilla täytteillä, mutta Yyterin 6 km upeat dyynit ja alueen retkeily ja luontopolut on kärjessä. Yyteri sopii kaikenikäisille ja se kuuluu Natura- ja luonnonsuojelualueeseen. Alueella on uima-rantaa ja naturistirantaa. Yyterin lietteiden kävelyreitit ja 15 lintutornia ja lavaa kutsuvat myös lintubongareita alueelle ja kesäksi on luvassa joogaa ja muita aktiviteetteja. Majoittua voi hotellissa tai vaikkapa leirintäalueella.

Pori Jazz ja muuta tekemistä

Pori Jazz on yksi euroopan suurimmista jazz tapahtumista ja heinäkuussa 2021 ( 9-17.7). Odotetaan vanhimpaan, kuuluisimpaan ja suosituimpaan kesätapahtumaan kansainvälisiä esiintyjiä mm John Legends ja suomalaisia Pepe Willbergin johdolla houkuttelemaan yleisöä. Saadaanko 150 000 katsomäärää kerätyksi tulevana kesänä ja saako korona-aikaan edes niin isoja tapahtumia järjestää ja suosiiko sää tapahtumaa. Keski-Porin kirkko on myös suosittu käyntikohde. Carl Johan von Heidekenin suunnitteleman  Uusgoottisen tiilikirkon rakentamiseen vuosina 1859-1863 tarvittiin valurautaa Englannista (tornin katto), kalkkikivilaattaa ja portaikkojen kivet Öölannista ja muuraamiseen kalkki Gotlannista. Kaunis kirkko on peruskorjattu 1995-1996 vuosien aikana.

Pori Jazz ja muuta tekemistä
Pori Jazz ja muuta tekemistä

Uusgoottilainen on myös Porin toinen suosittu nähtävyys Juseliuksen mausoleumi, joka sijaitsee Käppärän hautausmaalla. Sen pohjalaatta valettiin 1900-luvun vaihteessa. Liikemies Fritz Arthur Juselius rakennutti sen 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleelle tyttärelleen Sigridille. Mausoleumia koristaneiden alkuperäisten Akseli Gallen-Kallelan freskojen tuhouduttua Akseli Gallen-Kallelan poika Jorma maalasi isänsä luonnosten mukaan nykyiset mausoleumia koristavat freskot. Museoita Porissa on useita Rosenlew museo, joka jo rakennuksena on mielenkiintoinen eli se on rakennettu 1860-luvun viljavarastoon, Kruununviljamakasiiniin ja sijaitsee Porin Aittaluodossa tehdas alueen kupeessa. Perusnäyttelyssä voi tutustua Rosenlew-yhtiön tuotantoon (1853 -1987) pannuista jääkaappeihin tai vaikkapa filmituotantoon. Porissa on myös taidemuseo, joka sijaitsee Etelärannassa. Pieni, mutta kuuma lukee mainoksessa, on Maire Gullichsenin kokoelman ympärille koottu nykytaiteen museo, johon voi tutustua joko omin päin tai opastetuilla kierroksilla. Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo on Satakunnan museon korjausrakentamiskeskus, jossa voi tutustua entisajan kotiin ja rakentamiseen. Toivo on hedelmämehu tehdas, joka toimi aikoinaan talon yhdessä huoneessa. Toivon tiloihin on järjestetty korjaus näyttely. Korsman on kuvitteellinen kaksilapsinen perhe, jonka kahden kammarin ja keittiön sisustettu koti vuonna 1951 on avoinna yleisölle ja kaikkeen saa koskea.

Jos nuorempia alkaa museoissa käynti väsyttämään kannattaa ottaa oohjelmaan myös kauppakeskuksessa vierailu ja Porin keskustassa onkin Satakunnan suurin kauppakeskus, Puuvilla, jossa 60 liikettä! Myös Reposaaren kauniit puutalot ja norjalaistyylinen tunturikirkko ja kalasatama veneineen ovat kuin maalauksesta ja noin 6 km pituinen Reposaari-reitti on oiva tapa tutustua saareen. Reposaaressa on linnakepuisto ja sen tähystystorni houkuttelee varmasti nuoriakin kiipeilijöitä. Puistossa on myös tykkiasemia ja ammusvarastoja. Pori on merenranta kaupunki Kokemäensuulla, jossa voi viettää päivänsä rannalla loikoillen katsellen meren aaltoja, bongaillen lintuja, kuvaillen maalauksellisia maisemia tai vanhoja rakennuksia, ihastellen taidetta tai tutustuen museoon, mutta sitten on vielä se porilainen, mistä saa hyvän porilaisen, sen aion kysyä aidolta porilaiselta paikan päällä!