Pori jazz

Pori Jazz -festivaali

Pori Jazz on Porin Satakunnassa vuosittain järjestettävä festivaali. Siellä esiintyy useita eri jazz-artisteja ja -yhtyeitä. Tosin esiintymässä on usein ollut artisteja myös mm. hiphopin, popin, rockin, ja soulin saralta. Festivaali on siinä mielessä erilainen, että noin puolet sen ohjelmistosta ovat täysin ilmaisia. Festivaalia on järjestetty yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1966 lähtien, joka tekee siitä yhden maailman vanhimmista rytmimusiikin festivaaleista.

Pori Jazzin toimitusjohtajana on toiminut vuodesta 2018 lähtien Miika Ranne. Festivaalin järjestää voittoa tavoittelematon yhdistys, Pori Jazz 66 ry. Pori Jazz Oy toimii kuitenkin taloudellisen voiton tavoitteella Pori Jazz Oy. Festivaali on yksi Suomen suosituimmista festivaaleista ja sitä pidetään Suomen kaikkein tunnetuimpana ja kiinnostavimpana festivaalina. Vuoden 2018 Pori Jazzeilla vieraili 58 000 kävijää.Vuoden 2019 Pori Jazz -festivaali pidetään heinäkuun 12. – 20. päivinä. Artisteiksi on kiinnitetty muunmuassa Stray Cats, TOTO, Ville Valo & Agents sekä J. Karjalainen. Festivaali järjestetään Kirjurinluodossa, jossa Pori Jazz on järjestetty ennenkin. Yhdellä pääsylipulla pääsee katsomaan ja kuuntelemaan Kirjurinluodon kaikkia esiintymislavoja. Lisäksi pääkonsertteihin ovat tervetulleet myös lapset ja alle 12-vuotiaat pääsevät katsomaan konsertteja maksutta.

Historia

Pori Jazzin historia alkoi vuodesta 1966. Tuolloin paikalla oli 600 jazzin ystävää. Tapahtuma alkoi hieman vaatimattomissa merkeissä, penkkienkin ollessa lahjoituksena saatua lautaa. Tapahtuma toi 379 markan tuoton. Tämä tosin pieneni 49 markkaan sen jälkeen, kun järjestäjille oli saatu järjestettyä tapahtuman jälkeiset makkarat ja kestit.Seuraavan vuoden Pori Jazz järjestettiin taas Kirjurinluodolta, jonka käyttö myönnettiin tapahtumalle ilmaiseksi. Tapahtumaa sponsoroi tuolloin Porin Oluttehdas. Esiintyjiksi saatiin Ben Webster ja The 3rd U.S. Army Band. Katsotaanpa vuoden 1984 Pori Jazz -tapahtumaa. Tuona vuonna festivaalin yleisömäärä oli jo 50 000. Pääesiintyjänä hurmasi Sarah Vaughan. Vuoden 1984 festivaalin ennakkomyynti oli erittäin vilkasta ja jo kesäkuun puolella oli saatu puolet budjetoiduista pääsylippujen tuottamista tuloista. Itse tapahtuma järjestettiin heinäkuussa. Kaikki Pori Jazz -festivaalit eivät kuitenkaan sujuneet odotetulla tavalla. Esimerkiksi vuoden 1977 festivaali oli täysi fiasko. Se oli ehkä taiteelliselta tasoltaan yksi parhaista, mutta yleisö oli vain 32 000 -päinen. Lisäksi tuona kesänä satoi runsaasti, joka varmasti pienensi yleisömäärää. Pori Jazz 77:n taloudellista häviötä paikkailtiin koko 70-luvun loppupuoli. Hyvänä puolena kuitenkin mainittakoon artistit, jotka myöhemmin osoittautuivatkin menestyneiksi. Näistä mainittakoon Chick Corea ja Betty Carter. Myös vuosi 1986 oli huono. Jotkut yhdysvaltalaiset artistit peruuttivat tulonsa terrorismin pelossa sekä Tshernobylin aiheuttaman säteilyn riskin vuoksi. Yleisöä ei ollut niin paljoa kuin oli toivottu, sillä yleisöä odotettiin 50 000 hengen verran, mutta lippuja myytiin vain alle 30 000 kappaletta. Nykyään Pori Jazzeilla käy vuosittain 400 000 kävijää. Tapahtuma on vuosien varrella kasvanut erittäin merkittäväksi ja arvostetuksi. Monet suomalaiset odottavatkin innolla joka kesän festivaalia, joilla esiintyy tavallisesti niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin artisteja.

Pori Jazz Kids

Pori Jazz tarjoaa viihdettä myös lapsille. Se onkin ryhtynyt yhteistyöhön Pikku Kakkosen kanssa ja ne järjestävätkin yhteistyössä erityisen Pori Jazz Kidsin, joka tulee olemaan 15. laatuaan. Esiintymässä tulee olemaan ensimmäistä kertaa Pikku Kakkosen Seikkailukone. Yleisölle on luvassa hauskoja esityksiä Pikku Kakkosen juontajilta. Mukana myös iloinen orkesteri ja Reppu-Heppu. Esiintyjiä saa käydä tapaamassa heti esityksen jälkeen. Konserttia tullaan myöhemmin esittämään Ylen Kanavilla. Seikkailukone kiertää kesällä 2019 myös muissa kohteissa. Näitä ovat Kaustisen kansanmusiikkijuhlat heinäkuussa sekä Hämeenlinnassa järjestettävät Hippalot elokuussa.