Pori

Pori

Pori on ihastuttava turistikaupunki Suomen Satakunnassa. Se on Suomen Satakunnan maakuntakeskus, joka houkuttelee vuosittain paljon kotimaisia turisteja vierailemaan kaupungissa kesäisin. Pori on kaunis kesäkaupunki, jossa riittää nähtävää ja koettavaa kaupunkimaisemista luontoon saakka. Kaupunki sijaitsee Kokemäenjoen suulla Selkämeren rannikolla. Pori ei ole kuitenkaan kovin suuri kaupunki, vaan leppoisa pieni kesäkunta. Kunnan asukasluku on noin 84 391 tuhatta. Asukasluku on kokenut viime vuosina jatkuvan nousun ja Poriin muuttaa jatkuvasti enemmän ja enemmän väkeä. Se on väkiluvultaan Suomen 10. suurin kaupunki ja 7. suurin kaupunkialue. Porin lähistölle sijaitsee monia pieniä kyliä kuten Eurajoki, Kankaanpää, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Sastamala, Siikainen ja Ulvila. Pori on myös Suomen toisiksi palanein kaupunki Oulun jälkeen. Kaupunki on palanut, jopa kokonaiset yhdeksän kertaa. Oulu on taas palanut yhteensä 10 kertaa, joka onkin jo erittäin suuri luku kokonaisen kaupungin palamiselle. Pori on perustettu vuonna 1558. Pori perustettiin Ulvilan rinnalle, kun Ulvilan satama koki muutoksen maankohoamisen vuoksi. Satama muuttui kelvottomaksi, joten päätettiin perustaa Porin kaupunki, jonne rakennettiin uusi satama, joka taas pystyi vastaanottamaan saapuvaa rahtia.

Pori pitää edelleenkin roolia Suomessa merkittävänä satamakaupunkina, jotka sijaitsevat Mäntyluodossa ja Tahkoluodossa. Poriin saapuu jatkuvasti suuria määriä rahtia ja se on tärkeä satama myös kansainväliselle kaupankäynnille esimerkiksi Ruotsin suunnassa. Muina kulkuasemina Porissa on sen pieni lentoasema ja rautatieasema. Nykyisen vaakunansa Pori taas sai käyttöönsä vuonna 1931, kun tasavallan presidentti vahvisti nykyisen vaakunan aseman. Vaakuna on kuva karhusta, joka kuvaa kaupunkia. Porin lempinimi onkin Karhulinna, jota monet paikalliset käyttävät edelleenkin.

Faktoja Porin tapahtumista

Pori tunnetaan myös suurena tapahtumakeskuksena. Kaupungissa järjestetään yhdet Suomen suurimat festivaalit joka vuosi. Pori-jazz houkuttelee vuosittain noin 50 000 – 60 000 tuhatta kävijää vuosittain. Pori-jazzia on järjestetty vuodesta 1966 lähtien ja se onkin yksi maamme tunnetuimmista festivaaleista. Tämän lisäksi Porissa järjestetään muun muassa Iskelmäkesä niminen festivaali, joka houkuttelee noin 2 000 kävijää vuosittain. Porispere, joka houkuttelee noin 20 000 kävijää kaupunkiin. Tämä festivaali onkin yksi uusimmista festivaaleista Porissa. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Festivaalia ruvettiin järjestämään suurfestari Sonispheren tilalle.

Näiden lisäksi Porissa järjestetään Pori Cup, oka on yksi Suomen suurimmista juniorijalkapallo turnauksista. Suomi-areena taas on Suomen kansan rakastama keskustelufestivaali, joka kerää vuosittain jopa 70 000 kävijää. Tässä festivaalissa keskustellaan. Festivaalin ohjelmassa on keskustella yhteiskunnallisista aiheista ja antaa erilaisia mielipiteitä kaikista aloista. Tämä festivaali sisältää politiikkaa, mutta myös ripauksen viihdettä hieman rennommilla puheenaiheilla. Myöskin koko kansan rakastamat Asuntomessut järjestetään Porissa. Asuntomessut ovatkin Porin suurin tapahtuma ja se vetää puoleensa vuosittain noin 120 000 kävijää, joka on jo todella suuri kävijämäärä Porin kokoiselle kaupungille. Täällä pääsee haaveileimaan omasta kodista ja näkemään mitä erilaisempia arkkitehtuurisia rakennuksia. Asuntomessuilla on myös aina iltaisin kotimainen laulaja esiintymässä.Näiden kaikkien massatapahtumien lisäksi Porissa sijaitsee kaikkien rakastama Yyteri. Se on todella kaunis ranta Porin merenrannalla, isojen hiekkadyynien kera. Yyterissä järjestetään vuosittain erilaisia pienempiä kesätapahtumia, joissa pääsee nauttimaan kesäisestä säätä rannalla, hyvän musiikin kera. Se on kuuden kilometrin mittainen ranta-alue, joka tarjoaa loistavat harrastusmahdollisuudet. Yyterin hiekkaranta onkin Suomessa harvinaisuus, eikä missään muualla Suomessa ole mahdollista kokea tällaista rantaelämystä. Täällä on loistavat mahdollisuudet päästä nauttimaan merivedestä ja hienosta hiekasta. Porin Yyterit ovatkin yksi turismin suurimmista tuojista, joita tullaan ihailemaan toiselta puolelta maata.