Porilainen jalkapalloseura FC Jazz

Porilainen jalkapalloseura FC Jazz

Poriin perustettiin vuonna 1934 jalkapalloseura nimeltään Porin Pallo-Toverit (PPT), joka vaihtoi nimensä FC Jazziksi marraskuussa 1991. FC Jazz on pelannut vuoden 2016 putoamisestaan lähtien Kakkosessa, joka on Suomen jalkapalloilun kolmanneksi korkein sarjataso. Seuran kotikenttänä toimii Porin stadion. Kapasiteettia kentällä on 12 300 katsojalle. Joukkueen peliasun väreinä ovat punainen ja valkoinen, kotipeliasu on kokonaan punainen ja vierasasu valkoinen.

Joukkueen perustaminen ja alkuvuodet

FC Jazzin edeltäjä Porin Pallo-Toverit sai alkunsa Porissa sijainneessa Kansa-ravintolassa syyskuussa 1934, jolloin aiemmin Porin Pyrinnössä pelanneet kahdeksantoista nuorukaista päätti perustaa kaupunkiin uuden joukkueen. Palloseuroja Porissa oli jo ennestään kolme, Kärpät, Porin Palloilijat sekä IFK Björneborg. Porin Pallo-Toverien perustajat olivat muista seuroista poiketen työläistaustaisia, ja seurasta tulikin heti Suomen Työväen Urheiluliiton jäsen.

Porin Pallo-Tovereiden lajivalikoimaan kuului myös jääpallo ja pesäpallo. Myöhemmässä vaiheessa mukaan tuli myös joksikin aikaa naisten koripallo ja jääkiekko. Porin Pallo-Toverit pelasi heti pari viikkoa perustamisen jälkeen ensimmäisen virallisen jalkapallo-ottelunsa, jossa uusi seura kukisti Porin Pyrinnön 3—2. Jääpalloa joukkue pelasi ensimmäisen kerran tammikuussa 1935 vieraissa Tampereen Pallo-Veikkoja vastaan.

Tavoite nousta pääsarjaan

Vuonna 1980 PPT:ssä aloitettiin Projekti-84-nimellä tunnettu projekti jalkapallon pääsarjaan nousemiseksi vuonna 1984, joka oli seuran 50-vuotisjuhlavuosi. Seura nousi vuonna 1981 III divisioonaan. Joukkueen valmentajaksi hankittiin A-poikien Suomen mestaruuden vuonna 1970 Ässissä voittanut Pertti Lundell.

PPT:n projekti eteni jopa odotettua nopeampaa tahtia, kun joukkue voitti lohkonsa sekä III että II divisioonissa, minkä jälkeen se nousi 1982 karsinnoista I divisioonaan. Joukkue pelasi 1982 myös Suomen Cupin semifinaaleissa häviten Valkeakosken Hakalle, joka lopulta voitti Cupin. Seuraavana vuonna Porin Pallo-Toverit sijoittui I divisioonassa toiseksi ja nousi kahdeksan joukkueen karsintasarjasta neljännellä sijalla SM-sarjaan. Joukkueen menestys sai myös porilaisen jalkapalloyleisön pauloihinsa, sillä edellisen kerran korkeinta sarjatasoa oltiin Porissa pelattu vuonna 1969, kun Porin Ässät pelasi SM-sarjassa.

Katsojia III divisioonan otteluissa oli vain muutamia, II divisioonaan noustessa otteluiden katsojamäärät nousivat jo satoihin ja SM-sarjaan karsittaessa väkeä oli paikalla jo tuhatmäärin. Keskimäärin karsintasarjan otteluissa oli kolme tuhatta katsojaa, ja parhaimmillaan joka neljä tuhatta jalkapallon ystävää kerääntyi katsomaan PPT:n karsintaottelua Kemin Palloseuraa vastaan.

Projekti-84 ja nousu divaripeleistä pääsarjaan onnistui hyvän valmentajan johdolla yhdistämällä joukkueeseen onnistuneesti kokeneempia pelaajia ja lahjakkaita nuoria pelaajia, joita joukkueeseen nostettiin joka vuosi. Joukkueen menestyksen tukena toimi lisäksi entinen painonnoston olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemi fysiikkavalmennuksen puolella. Vuonna 1984 PPT:n ensimmäistä pääsarjaottelua HJK:ta vastaan oli seuraamassa yli 5 300 katsojaa.

Kaksi mestaruutta ja talousvaikeuksia

PPT:n edustusjoukkue pelasi jalkapallon SM-sarjaa ensimmäisen kerran kaudella 1984. Neljä vuotta myöhemmin seura tippui takaisin I divisioonaan, jossa se vietti kaksi kautta, kunnes joukkue nousi takaisin pääsarjaan kaudella 1990. Joukkue vaihtoi nimensä FC Jazziksi vuonna 1991 ja voitti sen jälkeen kaksi Suomen mestaruutta vuosina 1993 ja 1996. 2000-luvulla seura kärsi talousvaikeuksista ja putosi vuonna 2004 pelatun kauden päätteeksi Veikkausliigasta.

Veikkausliigasta putoamisen jälkeen joukkue haettiin konkurssiin, jonka jälkeen edustusjoukkue siirtyi joitain vuosia aiemmin pääseurasta erotetulle FC Jazz Juniorit ry:lle, joka oli vastannut siihen asti joukkueen junioritoiminnasta. Seuran juniorijoukkueet jatkoivat pelaamista keskeytyksettä ja edustusjoukkue nousi takaisin sarjapeleihin kaudella 2006 Vitosessa Satakunnan piirissä. Ensimmäiset kolme kautta joukkue käytti nimessään lisäystä ”juniorit”, mutta se pudotettiin pois kaudella 2010, jonka jälkeen joukkue on tunnettu taas nimellä FC Jazz.