Porilaisia kuuluisuuksia eri aloilta

Porin kaupungilla on pitkä, vuosisatojen taakse yltävä historia. Väkiluvultaan viime vuosien kuntaliitosten kautta kasvussa ollut kaupunki on Suomen kymmenenneksi suurin. Porista onkin ponnistanut Suomen eri alojen huipulle lukuisia kuuluisia ihmisiä niin taiteen, kulttuurin, urheilun ja politiikankin alalta. Tässä artikkelissa tutustutaan muutamaan satunnaiseen viime vuosina julkisuudessa esillä olleeseen alun perin porilaiseen kuuluisuuteen.

Kirjailija Kari Hotakainen

Vuonna 2002 romaanillaan Juoksuhaudantie Finlandia-palkinnon saanut Kari Hotakainen syntyi Porissa vuonna 1957. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi vuonna 1976 hän siirtyi opiskelemaan Helsingin yliopistoon kirjallisuutta, josta hän suoritti humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon. Hotakainen toimi Porissa STT:n toimittajana sekä muun muassa WSOY:n mainostoimittajana 1990-luvun puoleenväliin saakka. Lisäksi on toiminut kolumnistina Helsingin Sanomissa sekä Savon Sanomien toimittaja. Vuonna 1995 hän siirtyi vapaaksi kirjailijaksi. Hotakainen kirjoitti 80-luvun alussa runoutta ja julkaisi runokirjat Harmittavat takaiskut (1982), Kuka pelkää mustaa miestä (1985), Hot (1987) ja Runokirja (1988). Viimeksi mainitusta hän sai julkaisuvuotta seuraavana vuonna Kalevi Jäntin palkinnon. Runoista hän siirtyi lastenkirjojen ja romaanien pariin. Hotakaisen lasten- ja nuorten kirjoissa yhdistyvät lapsen ymmärrys ja aikuisten maailma, mikä tulee esille hänen vuoden 1990 teoksessaan Lastenkirja, jonka parissa hän kertoo löytäneensä omintakeisen kirjoitustyylinsä, joka on säilynyt koko hänen uransa ajan.

Hotakainen julkaisi vuonna 1991 pienoisromaanin Buster Keaton – elämä ja teot, jolla hän voitti Savonia-palkinnon ja sai ehdokkuuden Runeberg-palkintoon. Hotakaisen seuraava romani Bronks vuodelta 1993 oli hänen muuta tuotantoaan pessimistisempi ja esitti kritiikkiä yhteiskunnallisia järjestelmiä kohtaan. Hotakaisen läpimurto tapahtui vuoden 1997 Klassikko-teoksen myötä, joka toi Hotakaiselle myös ehdokkuuden Finlandia-palkintoon. Osittain omaelämäkerrallinen romaani kääntyi myös elokuvaksi vuonna 2001.

Näyttelijät Samuli Edelmann ja Joonas Nordman

Samuli Edelmann ja Joonas Nordman ovat molemmat alun perin Porissa syntyneitä näyttelijöitä, jotka molemmat esiintyvät myös ääninäyttelijöinä Muumeista kertovissa animaatiosarjoissa. Edelmann esitti vuosina 1990—1992 tehdyssä Muumilaakson tarinoissa Niiskua ja Nordman vuonna 2019 ensiesityksensä saaneessa uudistetussa Muumilaaksossa Muumipeikkoa. Samuli Edelmann syntyi Porissa vuonna 1968. Hänen isänsä on säveltäjä Toni Edelmann ja äitinsä Marja-Leena Kouki, jonka kautta hän on serkku näyttelijä Mikko Koukille. Edelmannin esitti Teatterikorkeakoulun opiskelujensa ensimmäisenä vuonna ensimmäisen merkittävän elokuvaroolinsa Talvisota-elokuvassa, mutta suosioon hän nousi Veturimiehet heiluttaa -elokuvan Vähyn roolissa vuonna 1992. Edelmann esiintyi myös Vääpeli Körmy -elokuvissa sekä merkittävämmissä rooleissa muun muassa elokuvissa Romanovin kivet, Häjyt, Levottomat, Minä ja Morrison, Vares – yksityisetsivä, Paha maa ja Rööperi. Televisiopuolella Edelmann tuli tutuksi muun muassa sarjoista Vintiöt ja Irtiottoja. Hän näyttelee myös pääosaa Ylen draamasarjassa Presidentti.

Näyttelijä, käsikirjoittajana ja ohjaajana kunnostautunut Joonas Nordman syntyi Porissa vuonna 1986. Elokuvadebyyttinsä Nordman teki elokuvassa Young Love 15-vuotiaana. Nordman haki tuloksetta Teatterikorkeakouluun sekä Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikköön Nätyyn, mutta kun hän ei saanut paikkaa kummastakaan opinahjosta, hän lähti opiskelemaan teatterilinjalle Lahden kansanopistoon. Sitten hän työskenteli toimittajana ja uutispäällikkönä Iltalehdessä. Nordman teki menestyksekkäästi stand up -viihdettä ja teki läpimurtonsa televisiossa vuoden 2014 Putous-kaudella, jolloin hän voitti hahmollaan Salme Pasi ohjelman sketsihahmokilpailun. Nordman uusi Putous-voittonsa seuraavana vuonna Matti Pikkuvanhanen -hahmollaan. Vuonna 2016 Nordman aloitti MTV3:lla suomalaisia poliitikkoja ja julkkiksia imitoivan Pelimies-ohjelman, joka uusittiin myös toiselle kaudelle. Vuonna 2017 Nordman siirtyi ohjaamaan Putousta ja hän on myös käsikirjoittanut muita televisio-ohjelmia, kuten YleLeaksia ja Siskonpetiä. 2010-luvulla viihde on siirtynyt internetiin, ja sieltä löytyvät myös muun muassa Nordmanin televisiotuotannot. Itse käytän suuren osan vapaa-ajastani tietokoneen ääressä internetissä, yleensä joko pelaamassa tai katselemassa videoita. Jos minulla on pari tuntia ylimääräistä aikaa, saatan pelata muutaman pelin Mahjongia, haastaa vastustajan shakissa tai opetella ventin säännöt. Pelaamisen ohessa katselen usein videoita suoratoistopalveluista, kuten vaikkapa Joonas Nordmanin Pelimies-sarjaa tai uutta Muumilaaksoa sekä muita edellä mainittuja ohjelmia.

Muusikot Olli Lindholm ja Pertti Neumann

Helmikuun 12. päivä vuonna 2019 koko Suomi järkyttyi kuulleessaan suositun Yö-yhtyeen keulakuvan Olli Lindholmin äkillisestä kuolemasta vasta 54-vuotiaana. Maaliskuussa 1964 Porissa syntynyt Lindholm olisi täyttänyt kuukautta myöhemmin 55 vuotta. Olli Lindholm aloitti uransa musiikin parissa vuonna 1980 The Tamiband -yhtyeessä.

Eri yhtyeiden ja kitaran soiton opiskelun jälkeen Lindholmin tie vei yhteen Jussi Hakulisen kanssa. Lindholm aloitti Hakulisen tilalla laulajana yhtyeessä nimeltä STRIX, joka sijoittui Porin karsinnoissa Rockin SM-kisoissa kolmanneksi ja seuraavana vuonna loppukilpailun kolmanneksi nimellä Yö. Menestys Rockin SM-kisoissa toi Yölle levytyssopimuksen ja yhtye julkaisi vuonna 1983 esikoisalbuminsa Varieteen. Yö-yhtyeen ulkopuolella Lindholm aloitti myös soolotuotannon vuonna 2000 julkaistun Voima-albuminen myötä. Lindholm osallistui vuonna 2011 vierastuomarina Idols-televisio-ohjelmaan Helsingin koelauluissa. Hän aloitti tähtivalmentajana The Voice of Finlandissa vuonna 2015 ja oli mukana myös Nelosen Vain elämää -sarjassa vuonna 2017. Lindholm kuoli helmikuussa 2019 sairauskohtaukseen. Dingo-yhtyeestä tutuksi tullut muusikko, säveltäjä ja lauluntekijä Pertti ”Nipa” Neumann syntyi Porissa lokakuussa 1959 Pertti Olavi Niemisenä. Neumann vietti nuoruutensa merimiehenä ja erilaisissa hanttihommissa. Säästöön saamillaan rahoilla hän osti kotiin palattuaan mikrofonin ja sille vahvistimet. Vuonna 1982 Neumann perusti Dingon, erään Suomen menestyneimmistä yhtyeistä. Dingo hajosi jo vuonna 1986, ja bändi palasi soittamaan vuonna 1993, mutta heikomman menestyksen myötä se jäi jälleen tauolle vuonna 1994.

Neumann oli aloittanut soolouransa jo ennen Dingon hajoamista julkaisten ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1986. Bändin hajottua hän esiintyi myös perustamansa S.E.X.-yhtyeen kanssa. Neumann levytti useita soololevyjä, kuten Nimeni on Neumann vuonna 1996. Levyllä oli useita Dingon hittibiisejä Neumannin sooloversioiksi levytettynä. Dingo palasi vielä uudelleen vuonna 1998 varhaisessa kokoonpanossaan. Yhtye kiersi esittämässä vanhaa tuotantoaan aktiivisesti, kunnes se jäi jälleen tauolle vuonna 2002. Neumann kasasi yhtyeen kokoon uuestaan vuonna 2004, josta vuoteen 2016 hän keikkaili sekä soolona että usein kokoonpanoaan vaihtaneen Dingon kanssa. Yhtye palasi takaisin vanhaan tunnetuimpaan kokoonpanoonsa 2017.