Porin kulkuyhteydet

Porin kulkuyhteydet

Vaikkei Porin kaupunki sijaitse erityisen keskeisellä sijainnilla Suomen karttaa katsoessa, sitä palvelee erinomaisen hyvät liikenne- ja tieyhteydet. Monet niin sanotut isot tiet kulkevat Porin kautta, ja sieltä on helppo päästä miltei mihin tahansa päin Suomea.

Tosin monia Poria ympäröiviä pienempiä kyliä on moitittu juuri siitä, ettei julkinen liikenne palvele näitä paikkoja. Lieneekö syy siinä, että Pori vetää kävijöitä kaupunkiin turismin puolesta, jolloin on panostettu toimiviin yhteyksiin? Ken tietää. Mutta Satakunnan omilla sivuilla kehutaan, että kuntaan on helppo saapua maanteitse, meriteitse sekä ilmateitse. Turusta ja Tampereelta pääsee Poriin reilussa Tunnissa, Vaasasta muutamassa tunnissa ja Helsingistä päälle kolmessa tunnissa. Ikävä kyllä Porin lentoasema ei enää tarjoa vakituisia lentovuoroja Helsinkiin, aiemmin lentäminenkin onnistui alta aikayksikön!

Junalla

VR liikennöi muun muassa Pori-Tampere välisellä reitillä useita kertoja päivässä. Reitti kulkee Satakunnan lisäksi Pirkanmaan läpi ja pysähtyy myös pienemmissä paikkakunnissa, kuten Kokemäki Satakunnan puolella ja Sastamalan Karkku Pirkanmaalla. Porin juna-asema sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta, joten matka ydinkeskustaan taittuu niin sanotusti ‘ovelta ovelle’ hypättyäsi junaan. Lisäksi Pori-Helsinki yhteys kulkee useamman kerran päivässä. Porista pääsee aina Rovaniemelle saakka junalla pelkästään yhdellä vaihdolla – tämä on uskomatonta kun vertaa, että jo esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentältä Pirkanmaalla sijaitsevalle Nokialle mentäessä joutuu vaihtamaan junaa vähintään kahdesti! Myös Itä-Suomeen pääsee kätevästi Porista, tosin matka vaatii useamman vaihdon mutta junavaihtoehtoja on monia pitkin päivää mistä valita sopiva matkustusajankohta.

Bussilla

Etenkin nyt, kun useampi kuntien omien bussipalveluiden kanssa kilpaileva yritys on noussut esille (kuten esimerkiksi Onnibus ja ExpressBus), bussilla matkustaminen on entistä edullisempaa – ja kätevää! Porista pääsee lähes mihin päin Suomea tahansa ainakin kerran päivässä Porin kattavan Matkakeskuksen ansiosta, joka sijaitsee aivan ydinkeskustassa. Porin matkakeskusesta lähteviä kaukoliikenteen vuoroja toimittaa pääsääntöisesti Matkahuolto ja kaupungissa toimii myös paikallisliikenteen tarjoaja Porin Linjat. Porin Matkakeskuksella on käytössä runsaat ja monipuoliset lisäpalvelut, kuten pitkäaikainen pysäköintialue, polkupyörätelineet, odotustilat sekä taksiasema. Matkakeskukselta pääsee myös suoraan Porin rautatieaseman junayhteyksiin pitkin päivää. Myös tilausajoja järjestetään Porin Matkakeskuksella. Porissa liikennöi myös muun muassa PoriExpress, joka järjestää suoria reittejä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Autolla

Poriin pääsee parhaiten omalla autolla – toki saatan olla puolueellinen, sillä rakastan autolla matkustamista ja kammoksun julkisen liikenteen käyttöä. Ei ole mitään sen parempaa, kuin istua – kirjaimellisesti ovelta ovelle – pepullaan, kuunnella mieluisaa musiikkia (tai olla kuuntelematta niin halutessaan), ja päästellä menemään omaa vauhtia, oman mielen mukaan ja ilman aikatauluja autolla paikasta A paikkaan B. Poriin pääsee valtateitä 2, 8, 23 ja 11 pitkin. Lisäksi yhteydet muun muassa teille 12 ja 63 sekä pienempiin teihin 41, 43 ja 44 ovat loistavat. Kaikille edellä mainituille teille pääsee suhteellisen suoraa reittiä ensiksi valtatietä pitkin ja sitten vaihtamalla selkeiden opasteiden avulla. Karttaa katsoessa, ei ole montaa paikkaa minne ei pääsisi ‘suoraa reittiä’ Porista, sillä sieltä lähtee joka suuntaan vähintään yksi isompi tie. Aina voi toki myös valita maisemareitin, sillä pikkuteitäkin kulkee Porista niin lähialueille kuin kauas. Jopa Porin ydinkeskustassa on ilmaista pysäköintiä aina kahteen tuntiin saakka, kauppakeskuksien sekä torin edustalla/laidalla. Jos kuitenkin haluat valita ekologisemman vaihtoehdon, voit kaupungissa vaihtaa auton vuokrattavaan polkupyörään, jota Porin kaupunki tarjoaa. Maksamalla pantin saat ajella koko päivän tai peräti koko viikon lainaamallasi polkupyörällä. Ei siis ole mitään syytä olla matkustamatta Poriin!