Urheiluseura rauman lukko

Urheiluseura rauman lukko

Satakunnan maakunnan alueella urheillaan pääsarjatasolla kansallisissa urheilusarjoissa useiden seurojen voimien. Jääkiekon SM-liigassa Satakuntaa edustaa kaksi seuraa, porilainen Porin Ässät sekä raumalainen Rauman Lukko. Rauman Lukko perustettiin vuonna 1936, ja yli kahdeksankymmenen vuoden historiansa aikana joukkue on saavuttanut jääkiekon Suomen mestaruuden vuoteen 2018 mennessä yhden kerran vuonna 1963. Lisäksi Rauman Lukko on voittanut kaksi kertaa Suomen Cupin vuosina 1964 ja 1969. Korkeimmalla kansallisella sarjatasolla joukkue on saavuttanut vuoden 1963 voiton lisäksi hopeasijan kolme kertaa, ja pronssimitalin raumalaiset ovat voittaneet kuudesti. Joukkueen viimeisin mitalisija oli pronssi vuodelta 2014, jolloin Rauman Lukko hävisi välierät Tapparaa vastaan voitoin 4–3 ja kaatoi lopulta pronssiottelussa lappeenrantalaisen SaiPan 1–0. Rauman Lukko käyttää väreinään keltaista ja sinistä. Kotipeleissä peliasun pohjaväri on sininen ja vieraspeleissä keltainen. Joukkue pelaa kotipelinsä Raumalla sijaitsevassa Kivikylän Areenassa, jonka kapasiteetti on 5 400 katsojaa. Kotihalli on tunnettu aiemmin Äijänsuon Areenana ja välillä myös DNA Areenana sponsorisopimusten mukaisesti. Hallia on uudistettu 2000-luvulla kahteen otteeseen.

Joukkueen historia

Raumalla on ollut perinteikästä metsäteollisuutta jo pitkään, ja tämä on vaikuttunut myös paikallisten urheiluseurojen syntyyn. Rauman Lukon historian kannalta merkittäviä metsäteollisuusyrityksiä ovat olleet vuonna 1915 perustettu Osakeyhtiö Rauma Wood Ltd sekä Rauma-Raahe Osakeyhtiö, jotka myöhemmin fuusioituivat Rauma-Repolaksi. Rauma Wood Ltd:llä oli Raumalla työläisilleen oma asuntoalue nimeltään Talola. Vuoden 1924 olympialaisten jälkeen Talolan nuorilla oli kova halu päästä harrastamaan yhteistä urheilutoimintaa, minkä seurauksena syntyi kortteliseura Talolan Sisu. Tällä seuralla luotiin varsinainen pohja vuonna 1936 perustettua Rauman Lukkoa varten. Talolan Sisun toiminta-aikana alettiin jo tuntea vetoa kohti jääurheilua, kun kuvioihin tuli mukaan jäähockey, jota sisulaiset harrastivat tukkiluistimet jalassa sekä kuusi- tai katajamailat käsissään. Jo tuolloin raumalaisten rakkaaksi viholliseksi jäähockeyotteluissa alkoi muodostua Porin joukkue. Sisun kannattajien tunteet saattoivat kuumeta vieraita kohtaan varsinkin, jos kotijoukkue sattui häviämään.

Vuoden 1936 marraskuussa perustettiin urheiluseura Rauman Lukko, jonka jäseniksi liittyivät myös kaikki Talolan Sisun jäsenet. Tuolloin jääkiekko oli Raumalla vielä tuntematon laji ja Lukon toimintamuodoiksi päätettiin perustavan kokouksen jälkeen keskittyä yleisurheiluun kesäisin ja hiihtoon talvisin. Seuran nimeäminen oli hankala tehtävä. Nimen lähteeksi on mainittu aiemmin Valkeakoskella perustettu tehdasseura Haka, josta Raumalla haluttiin panna paremmaksi, joten nimeen otettiin sana lukko. Seuran virallinen nimi oli aluksi Rauma Woodin Lukko.

Seuran toiminta 2000-luvulla

Rauman Lukko ry on perinteikäs urheiluseura, jonka piiriin kuuluu yhteensä noin kuusisataa lisenssipelaajaa sekä jääkiekossa että ringetessä. Toiminta kattaa jääkiekossa ikäluokat F-junioreista A Teamiin sekä joukkueet Lukko Naiset, Kortteli-Lukko, Leijona-kiekkokoulu ja tyttökiekkokoulu. Jääkiekkojoukkueiden Lisäksi Rauman Lukko ry:n piirissä ovat ringettejoukkueiden B–F-juniorit sekä ringettekoulu. Miesten SM-liigan edustusjoukkueen ja A-nuorten toiminnasta vastaa vuonna 2000 perustettu Rauman Lukko Oy, jonka toimitusjohtajana toimii tällä hetkellä Timo Rajala. Rauman Lukon puheenjohtaja on Ari Salmi, ja päävalmentaja toimii Pekka Virta.

Seuran toiminta 2000-luvulla
Seuran toiminta 2000-luvulla

Kaudella 2017/18 Rauman Lukko koki monien muiden SM-liigajoukkueiden tapaan muutoksia. Joukkueen uutena päävalmentaja aloitti Pekka Virta, joka oli toiminut kolme edellistä kautta KalPan SM-liigajoukkueen päävalmentajana. Virta ei ollut Lukon ainoa savolaishankinta, sillä hänen lisäkseen Kuopiosta Raumalle vahvistuksiksi siirtyivät myös pelaajat Janne Keränen ja Arttu Ilomäki. Rauman Lukko nosti myös joukkueen U20-valmentajana aiemmin työskennelleen Erik Hämäläisen toiseksi valmentajaksi. Rauman Lukko sijoittui kaudella SM-liigan runkosarjassa kahdeksanneksi, jonka seurauksena joukkue kohtasi villi kortti -kierroksella Porin Ässät, jolle Lukko hävisi jatkopaikan suoraan voitoilla 2–0.